VSENV
Image default
Management

Voedingskussen kopen? Onze tips

Een speciaal voedingskussen kan helpen een borstvoedende baby te ondersteunen, waardoor borstvoeding comfortabeler wordt. Na 15 uur onderzoek, inclusief het interviewen van vier lactatiekundigen, het bestuderen van 17 voedingskussens en het testen van negen daarvan met 12 moeders die borstvoeding geven (en 12 baby’s, van pasgeboren tot 14 maanden), kwamen we tot de conclusie dat het Litollo voedingskussen het kussen is dat we zouden aanraden voor de meeste moeders en baby’s. De kussens in deze gids zijn geen veilige plaatsen om een baby te laten slapen; de enige veilige plaats voor een zuigeling om te slapen is op een stevige, vlakke ondergrond, zoals in een wieg, bassinet of box.

Voer wie zijn voedingskussens geschikt?

De lactatiekundigen die wij spraken waren het erover eens dat je geen voedingskussen nodig hebt om met succes borstvoeding te geven aan je baby. Sommige moeders vinden voedingskussens erg nuttig, vooral in de eerste dagen; voor anderen zijn ze onnodig of zelfs een belemmering. Er zijn veel comfortabele en effectieve posities en houdingen die je kunt gebruiken voor het geven van borstvoeding, met en zonder kussen. Het kost tijd en oefening om te ontdekken welke houdingen het beste werken voor jou en je baby, en ze zullen waarschijnlijk veranderen naarmate je baby groeit. Borstvoedingshulpmiddelen zoals KellyMom, groepslessen of steungroepen zoals die van La Leche League, of een gesprek met een lactatiekundige kunnen je helpen beslissen of je een voedingskussen wilt of niet.

Voedingskussens zijn het meest geschikt om borstvoeding te geven terwijl je rechtop zit of gedeeltelijk achterover leunt, zoals op een bank, op de grond, in een leunstoel of rechtop in bed. In deze posities kan het voedingskussen helpen uw baby omhoog te brengen naar uw borsten zodat u niet voorover hoeft te buigen, een stabiel platform te bieden voor uw baby om op te liggen, een deel van het gewicht van uw baby te compenseren, uw armen of ellebogen te ondersteunen en te helpen één of beide handen vrij te houden tijdens de borstvoeding.

Er zijn veel comfortabele en effectieve posities en houdingen die je kunt gebruiken voor het geven van borstvoeding, met en zonder kussens.

Uit onze gesprekken met lactatiekundigen en moeders die borstvoeding geven, blijkt dat voedingskussens het meest worden gebruikt tijdens de pasgeborene. Veel moeders zeggen dat ze niet meer zo vaak een speciaal kussen gebruiken als hun baby ongeveer 5 maanden oud is. Maar kussens kunnen net zo nuttig zijn om een stevige éénjarige te ondersteunen als een kronkelende pasgeborene. (We hebben de kussens in deze gids getest bij baby’s van 7 weken tot 14 maanden oud).

Geen enkel kussen is geschikt voor iedereen. Naast verschillende lichaamsvormen en -maten, zijn sommige voedingskussens beter geschikt voor jongere baby’s en andere voor oudere baby’s. Anekdotisch hebben we gemerkt dat veel moeders meer dan één type kussen gebruiken tijdens de periode dat ze borstvoeding geven.

Je kunt ook proberen kussens te gebruiken die je in huis hebt. “Ga niet te veel op zoek naar dat ene juiste kussen. Je kunt het vaak ook af met kussens die je al hebt,” aldus Burger, die ons vertelde dat ze ouders aanmoedigt om te experimenteren met kussens, opgerolde dekens en andere kussens om te helpen bij de ondersteuning en positionering.

Waarop moet je letten bij het kopen van een voedingskussen?

Ergonomisch: Het kussen moet uw baby optillen tot waar uw borsten van nature vallen als u comfortabel zit. Hoe goed een kussen voor u en uw baby werkt, hangt gedeeltelijk af van hoe het bij uw lichaam past, de afstand tussen uw borsten en uw schoot, en hoe groot uw baby is. Burger vertelde ons dat als je voorover moet buigen, het kussen te laag zit voor je lichaam; als je je borst moet optillen, zit het te hoog. 

Een vrouw die een baby borstvoeding geeft met behulp van onze keuze voor het beste voedingskussen voor ondersteuning. Een goed voedingskussen helpt om je baby te ondersteunen als je hem dicht tegen je lichaam aan kruipt tijdens de borstvoeding. 

Nauwsluitend: Om effectief borstvoeding te geven, ongeacht de positie, moet je baby dicht tegen je aan liggen. “Uw baby moet tegen uw lichaam aan liggen”, zegt Burger. Dit is vooral belangrijk voor pasgeborenen, omdat uit onderzoek is gebleken dat druk op punten langs de buik kleine baby’s een betere controle over hun bewegingen kan geven en reflexen om borstvoeding te geven kan opwekken. Als het borstvoedingskussen ervoor zorgt dat je baby “met zijn buik omhoog” gaat of van je wegrolt, of als er een kloof of barrière ontstaat tussen jou en je baby, dan is het geen goed ontwerp of goede pasvorm.

Stabiel: U kunt uw baby direct op het kussen leggen, of haar in de wieg leggen en uw armen op het kussen laten rusten. Hoe dan ook, het kussen moet een relatief vlakke, stabiele ondergrond bieden die zacht is maar niet zo zinkend dat uw baby er op valt of uitglijdt.

Veelzijdig en gemakkelijk in gebruik: Een voedingskussen moet je niet vastzetten in één houding, en het moet niet ingewikkeld zijn om uit te vinden hoe je het moet gebruiken. Veel voedingskussens kunnen ook worden gebruikt om de baby te ondersteunen bij het zitten, voor buikpijn, of als lig- of steunkussen dat je kunt blijven gebruiken lang nadat je bent gestopt met borstvoeding geven.

Bovendien moet de hoes van een voedingskussen idealiter zijn:

Zacht: Het kussen ligt tegen de blootgestelde huid van u en uw baby aan. Geen enkel deel van het kussen mag kriebelig of ruw, te zwaar of warm aanvoelen.

Duurzaam en gemakkelijk schoon te maken: Van spuug tot luierlekken, een borstvoedingskussen krijgt zijn deel van de lichaamsvloeistoffen te zien tijdens normaal gebruik, en moet gemakkelijk schoon te maken zijn. De hoes moet eenvoudig te verwijderen zijn, in de wasmachine gewassen en gedroogd, en er weer opgezet kunnen worden.

 

Aantrekkelijk: Als je een voedingskussen regelmatig gebruikt, zal het maanden of (als je het voor meerdere kinderen gebruikt) jaren op je schoot en in je huis liggen. Een moeder vertelde ons over een voedingskussen dat ze had en waarvan ze de hoes niet mooi vond: “Waarom staar ik uren per dag naar dit vreselijke pastelgroene gestippelde ding?” De hoes moet in tenminste een bescheiden verscheidenheid aan kleuren en eenvoudige patronen verkrijgbaar zijn om een brede waaier van smaken te behagen.

Schoot borstvoeding kussens: Kussens die relatief plat op je schoot liggen, en kunnen buigen of een hoek maken om het lichaam te omhelzen. Sommige hebben de vorm van een C, U of L. Ze zijn eenvoudig aan te brengen en te verstellen, maar kunnen wegglijden of verschuiven als je van houding verandert. Sommige voedingskussens op schoot kunnen ook dienen als ligkussen of als steun op de grond voor uw baby.

Borstkussens met riem: Kussens die rond het lichaam worden gewikkeld en met een riem worden vastgemaakt. Deze kussens zijn iets moeilijker aan te brengen, maar blijven op hun plaats, zelfs als u beweegt of opstaat. Deze kussens kunnen extra stabiliteit en soms rugsteun bieden in vergelijking met kussens zonder gordel. Anekdotisch hebben we vastgesteld dat meer moeders dit type kussen gebruiken bij pasgeborenen en jonge baby’s dan bij oudere, grotere baby’s.

De meeste kussens die we vonden zijn gevuld met polyestervezel (vergelijkbaar met bedkussens); andere materialen zijn schuim en boekweitdoppen. We hebben kussens gevonden met hoezen van katoen, polyester en polyestermengsels, in geweven stoffen (zoals lakens), canvas, badstof, fleece en pluche.

We hebben ook een paar kussens gevonden met verstelbare kussens of verwijderbare vulling om de baby op verschillende niveaus te brengen, maar deze lijken niet zo populair te zijn als de hierboven genoemde types.

We hebben ons onderzoek en testen gericht op kussens ontworpen voor de verzorging van één baby tegelijk. Sommige van de door ons onderzochte en geteste merken maken kussens voor de gelijktijdige verzorging van een tweeling. We hebben deze niet getest, maar als je een tweeling krijgt, raden we je aan om met een lactatiekundige te praten voor aanbevelingen voor kussens.